Aproape fiecare persoană adultă a suferit de durere în gât la vârsta copilăriei sau maturității. Durerea în gât poate fi neplăcută pentru că deseori apare pe neașteptate și trece greu.
În decursul anilor, pentru tratarea durerii în gât au fost recomandate multe remedii naturiste și medicamente eliberate fără prescripție medicală, însă în capul listei se află lichidele, dat fiind că acestea au întotdeauna un conținut mare de apă, este susțin hidratarea organismului și menținerea hidratării gâtului. Totuși, majoritatea persoanelor pare să nu cadă de acord asupra remediului optim pentru probleme gâtului, și anume lichidele calde sau reci?
Lichidele calde, mai ales cele cu compoziție naturală, au fost testate și sunt recunoscute ca având un efect benefic în cazul durerii în gât:
Lichide calde care contribuie la vindecarea mai rapidă a durerii în gât
- Apă caldă: Eficacitatea apei calde pentru vindecarea durerii în gât este general recunoscută. Aceasta are un efect calmant asupra gâtului, vă menține organismul hidratat și previne uscăciunea gâtului.
- Ceai: Ceaiul este o versiune superioară a apei calde, având, de fapt, același scop, atenuarea durerii în gât. Pentru rezultatul optim, trebuie infuzat cu ingrediente naturale, cum sunt mușețelul și schinduful. Aceste două ingrediente au efect benefic și zero efecte adverse deoarece sunt naturale.
- Soluție salină caldă: Aceasta contribuie la reducerea iritației cauzate de durerea în gât și, de obicei, nu trebuie înghițită. Efectul maxim este obținut prin gargară.
- Supă de pui: Acesta este cel mai vechi remediu de casă din toate timpurile. În cazul durerii în gât, ne referim la supă fierbinte de pui. Acest remediu este mai ușor de administrat pentru că este ușor de înghițit, având în vedere că înghițim cu dificultate când ne doare gâtul.
Dintotdeauna, apa și lichidele calde cu fost cele mai comune remedii naturale pentru durerea în gât. Totuși, capacitatea apei reci de a reduce durerea în gât rămâne subestimată din cauza ideii că va irita și mai mult gâtul. S-a dovedit că această convingere este greșită pentru că testele au arătat că lichidele reci reduc durerea în gât la fel de eficient precum cele calde. Lichidele reci, cum sunt apa, înghețata și gheața, pot fi utilizate în tratarea durerii în gât.
5 lichide obișnuite de evitat complet în cazul durerii în gât
La fel ca apa și unele lichide care contribuie la vindecarea mai rapidă a durerii în gât, există unele lichide care trebuie evitate pentru că pot intensifica iritația și inflamația gâtului, agravând situația. Aceste lichide includ:
- Sucuri de fructe foarte acide: Fructe, precum portocalele, roșiile, lămâile și lămâile verzi, sunt foarte acide. Consumul lor va agrava iritarea unui gât deja iritat. Dacă suferiți de durere în gât, cel mai bine este să evitați consumul acestor fructe, fie sub formă de suc, fie întregi.
- Cafea: Cafeaua este una dintre băuturile preferate de toți, consumate zilnic pentru a avea energie și a merge înainte. Totuși, în cazul unui gât inflamat, va trebui să renunțați la cafea până la vindecare.
- Alcool:Alcoolul poate da o senzație înțepătoare de usturime chiar și când nu aveți gâtul inflamat. Nu se recomandă consumul de alcool când aveți gâtul roșu pentru că va produce o iritare mai pronunțată a acestuia.
- Supe condimentate: Pe cât de mult ajută supa la o vindecare mai rapidă, pe atât de mult trebuie să stați departe de supa foarte condimentată care va agrava situația.
- Băuturile acidulate: Băuturile acidulate și cele cu conținut de cofeină trebuie evitate de asemenea în cazul durerii în gât deoarece acestea pot agrava inflamația.
Concluzie
Aportul de lichide are un rol extrem de important în atenuarea și vindecarea durerii în gât. Ideea esențială este că lichidele atât reci, cât și calde, combat durerea în gât. Lichidele calde asigură un efect calmant, în timp ce cele reci au un efect temporar de atenuare a durerii, reducând disconfortul.