Faringita streptococică sau durerea în gât

Faringita streptococică sau durerea în gât

De cele mai multe ori, atribuim câtorva cauze senzația de usturime în gât. Acestea pot fi o răceală, arsuri provocate de alimente fierbinți sau suprasolicitare vocală. Cauza care este deseori trecută cu vederea este infecția streptococică, numită și faringită streptococică. Denumirile sunt similare pentru că există multe asemănări între simptomele faringitei streptococice și cele ale durerii în gât.

Faringita streptococică este o infecție bacteriană cauzată de o bacterie numită Streptococcus pyogenes care determină inflamația amigdalelor, ceea ce duce la apariția durerii în gât. Se răspândește, în general, prin contactul cu lichidele provenite de la tusea sau strănutul unei persoane infectate și prin contactul cu un obiect deja contaminat cu streptococ.

Simptomele faringitei streptococice

  • Inflamația gâtului
  • Pete albe pe gâtul roșu
  • Dificultate la înghițire
  • Febră
  • Durere de cap etc.

După diagnosticarea efectuată de medic, vă puteți asigura că aveți faringită streptococică efectuând un test pentru depistarea streptococului.

Cum să obțineți un diagnostic în urma unui test

Pentru un diagnostic corect, trebuie să mergeți la medic imediat ce aveți simptomele care însoțesc durerea în gât. Medicul va face unele teste și le va corela cu simptomele. Testul pentru streptococ se efectuează pentru a se confirma prezența sau absența bacteriei streptococice.

Tratamentul pentru faringită streptococică

Pentru că faringita streptococică este, de obicei, cauzată de o bacterie, este imperativ să vi se prescrie tratament pentru aceasta, spre deosebire de o durere în gât în cazul căreia virusul dispare de la sine. Încă de la descoperirea acestor bacterii, soluția pentru anihilarea acestora au fost antibioticele. Antibioticele limitează răspândirea bacteriilor și, în cele din urmă, le distrug. Este necesară prescripție medicală pentru a obține antibioticul potrivit, fără a avea efecte adverse sau alergii.

O recomandare pentru a eradica bacteriile se referă la faptul că trebuie să administrați complet tratamentul prescris de medic pentru a evita reapariția acestora.

Diferențele dintre faringita streptococică și durerea în gât

Date fiind asemănările dintre simptomele faringitei streptococice și simptomele durerii în gât, pacienților le poate veni greu să-și dea seama de ce suferă, fără un diagnostic. Dacă nu puteți merge la medic pentru a vă testa rapid, se recomandă atenție la următoarele diferențe.

  1. Durerea în gât este cauzată de infecții virale, în timp de faringita streptococică este cauzată de infecții bacteriene.
  2. Durerea în gât este, de obicei, un simptom specific unor boli precum gripa sau răceala, în timp ce faringita streptococică este o boală în sine.
  3. O durere cauzată de răceală nu este însoțită de febră. Pe de altă parte, faringită streptococică este întotdeauna însoțită de febră; febra indică o problemă preexistentă.
  4. Faringită streptococică cauzează apariția durerii de cap.
  5. Inflamația gâtului apare odată cu durerea în gât; totuși, petele albe sunt, de obicei, un simptom al faringitei streptococice.