Metode de prevenire a durerii în gât

Metode de prevenire a durerii în gât

Dacă simțiți o senzație de usturime în gât, durere și iritație la înghițire, probabil că urmează o durere în gât. Aceasta poate fi frustrantă și este absolut normal să nu ne dorim să trecem prin asta și să învățăm cum să prevenim reapariția durerii.

Durerea în gât poate fi prevenită?

Realitatea este că, de cele mai multe ori, durerea apare neanunțată și dispare după câteva zile. Numai 1 din 5 pacienți care au mers la medic pentru durere în gât reprezintă un caz grav care necesită tratament cu antibiotic. 

Totuși, dacă știm ce anume declanșează durerea, putem încerca să reducem la minimum posibilitatea apariției acesteia. Unii dintre factorii declanșatori includ:

  • Vorbitul cu voce tare sau strigatul o perioadă lungă de timp
  • Fumatul și substanțele chimice poluatoare
  • Praful, mucegaiul și polenul pot cauza reacții alergice, care determină durere în gât.

Pe lângă a fi atent(ă) la acești factori declanșatori, puteți reduce riscurile la minimum și puteți scăpa de durerea în gât rapid astfel: 

  • Stați la distanță de persoane bolnave.
  • Spălați-vă regulat pe mâini.
  • Nu consumați băuturi, alimente sau nu folosiți ustensile sau instrumente la comun cu alte persoane.
  • Evitați alimentele acide.
  • Consumați multe lichide.

Metode de atenuare ale durerii în gât 

1. Ce să bem – Faceți gargară cu apă caldă

Un remediu natural pentru durerea în gât este gargara cu apă caldă, cu puțină sare. Luați o gură de apă și faceți gargară timp de două minute. Va funcționa ca prin minune, ușor și rapid.

Uneori puteți adăuga ghimbir și miere în apă; acestea acționează ca un tratament natural pentru inflamația gâtului. 

2.  Consumați multe fructe și legume

Dacă nu agreați gargara cu apă caldă, poate ar trebui să vă gândiți la regimul alimentar. Anumite fructe sunt, de asemenea, un bun tratament pentru durerea în gât. Multe fructe, legume și ierburi aromatice vă pot face ziua mai ușoară, datorită proprietăților lor antioxidante, ajutându-vă să evitați o vizită la medic.

Când aveți durere în gât, consumul de alimente este cea mai puțin atrăgătoare idee. Totuși, consumul de alimente bogate în substanțe nutritive vă pot ajuta corpul și vă pot da suficientă energie pentru a vă recupera rapid. S-a dovedit științific că o buna alimentație grăbește procesul de vindecare. 

Ce să mâncăm – Cele mai eficiente alimente pentru durerea de gât

  • Banane: Sunt ușor de înghițit, mai ales când ne doare gâtul. Este un fruct fără aciditate, cu conținut ridicat de vitamina C care ajută recuperarea după orice boală.
  • Varză: Această legumă este plină de vitamina C, sulf, vitamin K și alți antioxidanți care ajută la atenuarea durerii în gât.
  • Usturoi: Are un conținut mare de acilină, care potențează sistemul imunitar și care are proprietăți antivirale și antibacteriene.
  • Cuișoare: Adăugați-le în dietă pentru atenuarea infecției și durerii în gât. Acestea conțin și eugenol, care acționează ca analgezic.
  • Ghimbir: Ghimbirul conține câțiva antioxidanți importanți pentru ameliorarea răspunsului imunitar. Adăugat în apă fierbinte, ceaiul de ghimbir este calmant și aromat.

Concluzie

Nimeni nu poate scăpa de durerea în gât, deci prevenția nu este mereu ușoară. Totuși, puteți reduce la minimum riscurile, identificând și evitând factorii declanșatori, consumând alimente sănătoase, stimulându-vă sistemul imunitar și consumând multe lichide.

Citiți recomandările noastre despre cum să tratați durerea în gât cu Orofar.