Cauze și forme

Semne și simptome

Cauze și forme

Tratament și remedii

Cauzele și formele durerii în gât

Faringita, termenul medical pentru durerea în gât, prezintă simptomele de mai sus. Totuși, acestea pot varia în funcție de tipul de infecție, care poate fi virală sau bacteriană.

Faringita virală este responsabilă de 70%- 90%* dintre cazurile de durere în gât și este, de obicei, cauzată de rinovirusuri și adenovirusuri.
Durerea în gât este deseori însoțită de alte simptome, cum sunt:

Unele virusuri determina apariția unor ulcerații dureroase la nivelul gurii sau în jurul gurii, inclusiv al buzelor.

Faringita bacteriană poate apărea după o infecție bacteriană și este, de obicei, cauzată de o categorie de bacterii numite streptococci. Faringita bacteriană este caracterizată prin durere în gât, durere la înghițire și roșu în gât. Aceste simptome tind să fie mai severe comparativ cu durerea în gât cauzată de virusuri. Alte simptome includ:

Virusurile și bacteriile pot infecta și amigdalele, cauzând așa-numita amigdalită acută (angina tonsillaris).

Amigdalita sau „angina” reprezintă inflamația amigdalelor. Principalele simptome ale acestei patologii sunt:

Suplimentar, gâtul poate reacționa dureros la iritații determinate de mediul înconjurător sau alergii. Factorii declanșatori sunt deseori:

*Persoanele care vorbesc frecvent în public în cadrul activității lor profesionale trebuie să-și antreneze vocea în mod profesionist pentru a evita durerea recurentă în gât.

De ce nu e bine să lași durerea în gât netratată?

O durere netratată în gât poate avea un impact semnificativ.

Infecția mucoasei faringiene poate afecta orice parte a mucoasei respiratorii, determinând, spre exemplu, apariția:

Consecințe posibile dacă durerea în gât nu este tratată

O infecție streptococică netratată poate avea complicații severe, cum sunt:

Când se recomandă să se consulte un medic:

Pacienţii trebuie să consulte un medic sau un farmacist dacă durererea în gât este însoţită de febră, dacă pacienţii prezintă dificultăţi la deglutiţie sau dacă simptomele nu se îmbunătățesc sau persistă mai mult de 5 zile.

Durere în gât?
Acționați rapid cu Orofar!

Citiți mai multe despre Orofar.

*Bower JR. Pharyngitis. Netter’s Infectious Diseases. 2012;177-182; Sore Throat (Pharyngitis). Drugs.com Feb 25, 2020: https://www.drugs.com/health-guide/sore-throat-pharyngitis.html (last accessed 17.05.2021); Sore throat (Pharyngitis). Havard Health Topics, Drugs.com Feb 25, 2020: https://www.drugs.com/health-guide/sore-throat-pharyngitis.html (last accessed 17.05.2021).